София е домакин на първия Ден на европейските автори

Публикувано на 13/3/2023
от Роберта Колева

Европейската комисия обяви 27-ми март за Ден на европейските автори. Той ще бъде отбелязван всяка година в държавите членки, а целта е по-младите поколения да се ангажират с четенето на книги и да бъдат насърчени да открият многообразието на европейската литература. Първото издание на инициативата ще бъде официално открито в София от европейския комисар Мария Габриел и видния български писател, носител на Европейската награда за литература за 2021 г. Георги Бърдаров.

“Четенето издига ума ни! Каня всички училища в Европейския съюз да се присъединят към мен в празнуването на силата на книгите и таланта на европейските автори”, заяви Мария Габриел и подчерта, че в Деня на европейските писатели ще бъде отправено послание за важността да се популяризира четенето и богатството на европейската литература.

Официалният старт на литературния празник ще бъде даден с еднодневна конференция в столицата, която ще събере представители на държавите членки от съответните публични институции, неправителствени организации и организации, представляващи секторите на книгоиздаването и културата на европейско равнище. Тя ще бъде възможност за споделяне на примери и практики за това как образователната система и книжният сектор си сътрудничат за прилагане на действия за насърчаване на четенето в училищата на местно, национално и европейско ниво. Междувременно стотици училища във всички краища на Европейския съюз ще проведат четене на глас на откъси от любими европейски книги. В някои от тях четенето ще бъде извършено и от самите европейски автори, които ще посетят училища, библиотеки и книжарници и ще разкажат за произведенията си пред учениците.

Разгледайте цялата програма на конференцията тук. Бланка за регистрация за събитието може да откриете тук.