Derida Dance Center е новият член на Европейската мрежа на танцовите компании

Публикувано на 19/6/2020
от Десислава Панчева

Европейската мрежа на танцовите компании (European Dancehouse Network (EDN) е платформа за споделяне и сътрудничество между танцови организации от Европа, обединени от общата мисия за развитие на танцовото изкуство отвъд националните граници, както и устойчивото бъдеще за танцовия сектор.

В мрежата може да участва всяка европейска организация, посветена на развитието и обновяването на съвременния танц. В момента общо 45 танцови организации от 26 държави членуват в нея, а съвсем скоро към EDN се присъедини и първият български член – танцовата компания Derida Dance Center. 

Derida Dance Center е първият център за съвременен танц и обучение в България, основан през 2010 г. Чрез широкия си спектър от дейности – независими танцови постановки, образователна и тренировъчна програма за съвременен танц, международни партньорства, резидентна програма, презентационна и кураторска дейност, организацията се стреми и успява да бъде истински център за ускоряване развитието на съвременното танцово изкуство в страната.

Освен българската организация в мрежата вече членуват и първите представители от други две балкански държави – Lokomotiva от Северна Македония и Kooperativa от Сърбия.

Карта с участващите организации от 26-те държави

Европейската мрежа на танцовите компании е проект, съфинансиран по Програма „Творческа Европа“. Повече за нейната дейност и членове може да намерите тук.