Life Long Burning – по пътя към една устойчива екосистема на съвременния танц в Европа

Публикувано на 22/11/2022
от Роберта Колева

©Brain Store Project

Устойчивост и развитие за съвременната танцова екосистема в Европа – така накратко може да опишем иначе широкообхватната цел на 4-годишния кооперативен проект Life Long Burning, в който участие взима и българската фондация Brain Store Project. Заедно с още 10 организации от Стария континент, те са сред бенефициенти по програма Creative Europe, а днес ви срещаме с тях, за да ни разкажат малко повече за амбициозния си устрем да надграждат танцовата инфраструктура, за успешния си опит в рамките на проекта и за тайната на трайните международни партньорства.

Всъщност думите екосистема и инфраструктура са особено важни, защото именно в тях е заложена идейната нишка по стимулиране както на артистичното развитие и самата сцена, така и на въздействието върху публиките в цяла Европа и различните форми на взаимодействие с тях. В този смисъл мащабният проект се стреми към повишаване на мобилността, усъвършенстване на формата на танцовото изкуство и към професионализиране не само на танцьори и хореографи, но и на танцови критици. 

LLB разширява наборa от умения на танцовите артисти с висококвалифицирано образование, осигурява възможности за артистични резиденции, копродукции и мобилност чрез платформи за застъпничество в 9 европейски града. Заедно с това проектът повишава осведомеността за танца и неговия капацитет за създаване на алтернативни форми на свързаност. Организираме още изследователски и експериментални форуми по актуални социални и политически въпроси във формати, където ролята на артистите и публиката се предефинира.“ поясняват от Brain Store Project, които са познати у нас и като инициаторите на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Фондацията им е основана през 2005 г., когато си поставят две основни задачи: Да организират алтернативни образователни програми и събития в областта на съвременния танц и пърформанс и да реализират собствени артистични проекти и копродукции.

Което и правят – както самостоятелно, така и в рамките на международни проекти като Life Long Burning и в партньорства с балканската мрежа „Номад Денс Академи България“. Впрочем по време на настоящия си проект заедно с тях реализират и „Списание за танц“ – единственото периодично издание у нас, изцяло посветено танцовата култура, чрез което придават по-трайна форма за споделяне и осмисляне на иначе ефимерната природа на танца.

В Life Long Burning те обогатяват колабориративния си опит на интернационално ниво, като работят заедно танцови училища, фестивални организатори, хореографски центрове, мрежи и продуцентски къщи от цяла Европа. Това са DanceWeb (Австрия), Asociatia 4 Culture (Румъния), ICI-CCN de Montpellier / Occitanie (Франция), Muhely Alapitvany – Workshop Foundation (Унгария), Autorska radionica kreacija ilustracija i koreografija Melone (Хърватия), Stichting Het Veem Theater (Нидерландия), Stiftelsen Moderna Dansteatern Skeppsholmen (Швеция), STUK Kunstencentrum (Белгия), Uferstudios GmbH (Германия) и Nomad Dance Academy Slovenija (Словения). 

Започнал на 1.07.2018 г., към момента проектът вече е навлязъл в четвъртата си последна година (с финал на 30.11.2022г.), в която организациите ще продължат реализирането на планираните активности. „Вече се осъществяват работни срещи с партньорите, на които се обсъждат бъдещото развитие на мрежата и новите ѝ проекти“, разказват ни още те. 

Един от най-ценните уроци, които получават в този период е, че от изключителна важност е именно изясняването на ролите на всеки участник в проекта и отговорното изпълнение на дейностите по него.

„Затова съществена е комуникацията с партньорите, както и необходимостта от дългосрочно планиране на дейностите, и прецизното им администриране и архивиране“.

Освен това процесът по кандидатстване по програма Creative Europe е дълъг, затова съветът им организациите, които обмислят този ход, е да планират прецизно времето си за подготовка. 

Въпреки тези предизвикателства, от Brain Store Project са категорични, че отново биха кандидатствали по програмата, „Тя дава възможност за четири годишно планиране на дейности и тяхната дългосрочна реализация, както и възможности за трайни международни партньорства“.

Последното е ключово, тъй като издръжливостта на създадените отношения между участниците е предизвикателство за много организации. Затова неслучайно, ако трябваше да опишат опита си като бенифициенти на Creative Europe само с три думи, Brain Store Project биха го направили така: „Устойчивост. Трансперантност. Партньорства„.