ONE DANCE WEEK ‘23: Марко да Силва Ферейра отново в Пловдив

Публикувано на 16/2/2023
от Роберта Колева

.

Звездата на португалската танцова сцена Марко да Силва Ферейра, чийто спектакъл „Бизон“ закри ONE DANCE WEEK 2022 г., се завръща в Пловдив за тазгодишното 15-то издание на най-големият форум у нас, посветен изцяло на съвременния танц. На 26-ти май в Дом на културата “Борис Христов” хореографът ще представи новата си сценична продукция CARCAÇA/CARCASS, която ще бъде и един от големите акценти на международния фестивал тази пролет.

CARCAÇA, чиято световна премиера се състоя на 21 и 22 октомври 2022 в Teatro Municipal, Порто, е копродукция на ONE DANCE WEEK, New Baltic Dance (Литва), Julidans (Нидерландия), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Teatro Municipal do Porto и Centro Cultural de Belém (Португалия). Спектакълът се осъществява с подкрепата на европейската мрежа Big Pulse Dance Alliance (BPDA), съфинансирана от програма „Творческа Европа“. В него самият Ферейра се качва на сцената заедно с още девет танцьори, които отвеждат публиката на път към проблемите за колективната идентичност, културната принадлежност и общата памет. Интензивните и сложни движения на краката и подскоците са предговора в танцовия речник на хореографа, който говори за съпротивление и бунт, за обединение и приобщаване, за самоопределение и многообразие.

© José Caldeira

Всъщност името на спектакъла говори само за себе си. На португалски език CARCAÇA биват наричани “различнитe”, а на преден план излизат именно те, заедно с проблемите за сблъска между наследството на европейските традиционни танци и днешния пъстърсоциален контекст. Оказва се, че „кодът“ на първите изключват идентичности, групи и отношения, различни от доминантните. Може ли обаче да бъде обратното?

За да отговорят, танцьорите изпълняват сложни стъпки, които съчетават традиционен фолклор със съвременни градски танцови стилове (като техно, транс, дъбстеп), които се появяват в култури, характерни за малцинствени общности (например LGBTQIA+ и общности от бившите колонии). По този начин CARCAÇA е хореографска среща между унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява, между правилата и отклоненията от правилата в танците, приписвани на малцинствени и маргинални общности. Среща, чиято цел е да разберем как работи паметта и как се изгражда принадлежност…

Билети за спектакъла на 26 май в Дом на Културата “Борис Христов”, Пловдив са вече в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн в мрежата на EPAYGO.