Пътеводител #CultureMovesEurope | Гьоте-институт София

Публикувано на 14/3/2023
от Роберта Колева

Една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творчески сектор – Culture Moves Europe, която надгражда опита от успешния пилотен проект i-Portunus, разширява своя обхват. Десетки кандидати вече се възползват от подкрепата за индивидуална и групова мобилност, а тази година за първи път ще бъде дадена възможност за подкрепа на творчески резиденции.

По този повод екипът на офис „Култура“ на Бюро „Творческа Европа“ – България отправя покана за ново събитие от поредицата лекции и практически обучения “Пътеводител #CultureMovesEurope”.  То ще се проведе на 31-ви март в библиотеката Гьоте-институт София като част от програмата на  “Литературни срещи пролет 2023” , а началният час на обучението ще е в 10:00. В рамките на събитието екипът на офис „Култура“ ще представи предстояща покана за творчески резиденции и ще проведе работилница, която да  подпомогне кандидатите в изготвянето на техните проекти. Участниците ще имат възможност да се включат в индивидуални консултации, както и в интерактивни групови упражнения, в които да се запознаят детайлно с апликационната форма и колективно да разпишат примерен проект. Те ще получат знания за схемата за мобилност Culture Moves Europe, за това как да идентифицират силните страни в идеята си и да ги превърнат в проектно описание и как да интерпретират принципите и критериите на програмата. Ментор ще бъде ръководителката на офис „Култура“ Десислава Панчева. Повече детайли за програмата на събитието може да откриете тук. За участие е необходима предварителна регистрация.  

Повече за Culture Moves Europe и новата покана за творчески резиденции

Програмата Culture Moves Europe, която беше обявена от в края на 2022 г. от българският еврокомисар Мария Габриел, разполага с бюджет от 21 милиона евро и предлага безвъзмездни средства за мобилност на около 7 000 артисти, културни професионалисти и приемащи организации от всички държави, участващи в програма  „Творческа Европа“. Схемата за мобилност се изпълнява от Гьоте-институт за периода между 2022 и 2025 г. и следва успешния пилотен проект i-Portunus, който се проведе между 2018 и 2022 г. Тя обхваща секторите на архитектурата, културното наследство, дизайна и модния дизайн, литературния превод, музиката, сценичните изкуства и визуалните изкуства и се състои от две направления: индивидуална мобилност и творчески резиденции. Първата покана за индивидуална мобилност, която стартира в края на 2022 и приема кандидати до 31 май 2023 г., предоставя финансова подкрепа за лица, които пътуват между 7 и 60 дни, или групи от до 5 души, пътуващи между 7 и 21 дни. Сега предстои да бъде отворена нова покана, насочена към организации и утвърдени индивидуални артисти, които редовно организират творчески и културни резиденции, свързани с конкретно място и се интересуват от приемане на артисти и културни професионалисти. Повече информация за Culture Moves Europe и как да кандидатствате може да откриете тук.

“Мобилността в областта на културата е двигател на творчеството. Стимулирането на мобилността и взаимният обмен на опит позволяват на творците да достигнат до нова публика отвъд границите на държавите, търсейки вдъхновение от общата ни европейска култура. Ето защо с новата ми инициатива Culture Moves Europe с рекорден бюджет от 21 милиона евро подкрепяме мобилността на хората на изкуството и културата. Тя ще им позволи да участват в резиденции с цел професионално развитие, да създават международни продукции и представят проектите си пред нови публики “  – Мария Габриел, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Очакваме ви!