SHAPE Platform

Публикувано на 13/2/2020
от Десислава Панчева

SHAPE е иновативна европейска платформа за музикално и аудиовизуално изкуство, създадена от ICAS (International Cities of Advanced Sound) – глобална мрежа от независими организации с нестопанска цел, посветени на развитието на съвременната музикална култура и всичко свързано с нея.

Платформата се състои от 16 организации, в това число фестивали и културни центрове, които имат за цел да подпомагат развитието на амбициозни музиканти и интердисциплинарни саунд артисти . 

SHAPE представя разнообразни музикални и звукови проекти от цяла Европа и предлага на публиката и професионалистите образователни лекции, работилници, дискусии и семинари, водени от експерти и иноватори от различни области.  

Всяка година кураторският колектив, формиран от 16-те асоциирани партньора, избира 48 артисти и подкрепя тяхното професионално развитие, осигурявайки им достъп до образователни програми, резиденции и работилници по време на различни фестивали и специализирани събития. Основни критерии при подбора на участниците е качеството на тяхната работа, както и елемента на иновативност в творчеството им. 

Пълен списък с фестивалите, част от които са Terraforma, CTM Festival и Insomnia, вижте тук. 

Първите избрани артисти от SHAPE за 2020г. ще бъдат представени в Берлин по време на CTM Festival в края на месец януари. Сред избраните са Afrodeutsche, Aquarian, Moesha 13, VTSS, Rojin Sharafi, Frédéric Gies, Virgen María and xin, както и няколко “възпитаници” на SHAPE: Zamilska, Giant Swan, Hildur Guðnadóttir, Nene H и Lyra Pramuk. 

Пълния списък с SHAPE артисти за 2020 година вижте тук

Afrodeutsche © Resident Advisor

SHAPE е платформа съфинансирана от програма „Творческа Европа”.

Партньори в платформата са: