CREATIVE EUROPE PODCAST #4 с Атанас Маев и Деян Георгиев – съвременния танц в България и отвъд 

Публикувано на 30/3/2023
от Роберта Колева

Съвременният танц в България не просто съществува, а е едно от най-бързо развиващите се художествени направления за последните 20 години. В България работят множество артисти, провеждат се няколко значими международни фестивала и работят трупи на европейско ниво, които по-често можем да видим извън страната. На това е посветен и най-новият епизод на CREATIVE EUROPE PODCAST, в който се сблъскваме челно едновременно с предизвикателствата пред съвременния танц в България и успехите на българските артисти. Зад микрофона застава Стефан Прохоров от екипа на офис „Култура“, а в неговата компания са Атанас Маев от „Сцена Дерида“ и Деян Георгиев, един от TOП 20 европейски хореографи за 2023 на платформата AEROWAVES. 

Атанас Маев е сред ключовите фигури в живота на съвременния танц в България. Преди вече 20 години се пренасочва от икономиката към културния мениджмънт и заедно с хореографа Живко Желязков създават Derida Dance Center, единствено за времето си пространство в София, посветено на изследването на съвременния танц. Днес те са известни и като “Сцена Дерида” и в епизода ще чуете повече за пътя им като артисти, мениджъри, създатели на една от първите устойчиви резидентски програми в България и още много.

Атанас Маев, съосновател на „Сцена Дерида“

„Сцена Дерида“ се появи като необходимост. Много е трудно да тръгнеш да променяш качеството на образованието и затова решихме да създадем наш танцов балон, на който ние самите можем да пишем правилата и да усещаме как се случват процесите“ – Атанас Маев, мениджър и съосновател на „Сцена Дерида“.

Приносът на “Сцена Дерида” е припознаван многократно на местно и международно ниво. Техният модел на творчески резиденции е включен в “Наръчник на добри практики за организаторите на творчески резиденции в ЕС”, наградата на Столична община за принос в културата и много други. Те са част и от престижната мрежа престижни европейски мрежи като Aerowaves – Dance Across Europe – мащабна платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, в която участват над 45 партньори от 33 държави в Европа. Подкрепена от програма „Творческа Европа”, платформата всяка година излъчва класация на ТОП 20 млади обещаващи хореографи, на които дава поле за изява. „Сцена Дерида“ членува в нея от 2012-а и вече няколко години изпълнява функцията на презентиращ партньор и представя талантливи европейски артисти на българска сцена в партньорство с местните фестивали и пространства.

През 2018-а „Сцена Дерида“ беше домакин и на фестивала Spring Forward, който всяка година се организира в различна европейска държава. Тазгодишното му издание ще е се проведе между 27 и 29 април в Дъблин, а на сцената ще имаме възможност да наблюдаваме и спектакъл на Деян Георгиев. Танцьор, водещ хореограф в големи продукции в българския театър като „Одисей” и режисьор на собствени продукции, в ирландската столица той ще представи пърформанса си WIRED, с който влезе в класацията на Aerowaves за ТОП 20 хореографи.

Деян Георгиев, хореограф

„Цялата концепция за WIRED се роди по време на пандемията. Всичко, което наблюдавах, преживявах и събирах като информация от хората около себе си придоби някаква форма и имах желание да го изразя в представлението. Не бих казал, че представлението директно и дидактично се фокусира върху поредица от определени теми, а по-скоро е отворено да го преживееш и да намериш асоциативно това, което сега се случва с теб в цялата еклектика и обърканост, в която живеем. Отделно е заредено и от документални истории в семейството им“, споделя Деян.

Организациите в сферата на съвременния танц в България са изключително активни на международната сцена, включително и като членове на мрежи, които работят за подобряването на условията на труд в целия сектор. Много от тези мрежи са подкрепяни от “Творческа Европа” през годините, като например Big Pulse Dance Alliance (BPDA), South-East European Dance Stations (SEEDS), но най-вече European Dancehouse Network (EDN), в чийто управителен съвет участва и Атанас Маев. В EDN са включени над 45 танцови организации от 26 държави, обединени от общата мисия за развитие на танцовото изкуство отвъд националните граници, както и устойчивото бъдеще за танцовия сектор.

Ако някак си сте пропуснали всичко това през годините, абонирайте се за нашия подкаст