„ВАСИЛ“, „УРОЦИТЕ НА БЛАГА“, „ДИАДА“  И „ЛУКА“, В ПРОГРАМАТА НА ЗЛАТНА РОЗА 2023

Публикувано на 11/9/2023
от Васил Николов

Филмите са с подкрепата на програма „Творческа Европа МЕДИА“

41-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна представя цялостна панорама на националното ни кино от последната година.

53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала. В конкурсната програма за пълнометражни филми ще се борят 12 филма – премиерните  „Уроците на Блага“, „Аромат на липа“, „Чума“, „Пулсът на танца“, „Апостол: един нежен рицар в Бруталия“, „Диада“, „Записки по едно предателство“, „Добрият шофьор“, както и познатите от разпространението си в кината „Васил“, „Ф 1.618“, „Игра на доверие“, „Чалга“.

В програмата „Открити хоризонти“ се показват  копродукциите с българско участие „Лука“ (с Джералдин Чаплин) и „Чуй ме“ (с Йоана Буковска), а отличеният със „Златна роза“ за 2011 „№ 1”, ще бъде в памет на продуцента Пламен Йорданов.  Специални прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова, Мария Статулова, Петър Слабаков, Апостол Карамитев, ще привлекат вниманието на публиката.

Четири от филмите в програмата на фестивала са подкрепени от „Творческа Европа МЕДИА“  – „Васил“ (реж. Авелина Прат) , „Уроците на Блага“ (реж. Стефан Командарев) и „Лука“ (реж. Джесика Уудуърт), и вече имат своите фестивални успехи на стария континент, а  на „Диада“ (реж. Яна Титова)  предстоят премиери на 2 от 15-те топ фестивала акредитирани от FIAPF.

Бюрото на програма „Творческа Европа МЕДИА“ ще представи българските резултати от последните две години, предстоящите нови конкурси  и ще отбележи 20 години от основаването си.

Повече информация можете да намерите на: zlatnaroza.bg