Разкажи история от „Европейските дни на наследството“

Публикувано на 10/2/2023
от Роберта Колева

.

Остават още две седмици до крайния срок на поканата за 5-то издание на „Истории от Европейските дни на наследството“ . Тя е шанс да споделите вдъхновяващи разкази за съкровищата на своето наследство с други общности в Европа.

Всичко, което трябва да направите, е да попълните онлайн формуляра за кандидатстване на официалния уебсайт на „Европейските дни на наследството“. Вашата история ще бъде публикувана там, а освен това допустимите организации ще имат възможност да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 10 000 евро за финансиране на проект, фокусиран върху общностни дейности.

Вече в своето пето издание, инициативата се утвърди като ключова дейност, посветена на честването на културното наследство на Европа. Тя е резултат от съвместните действия на Съвета на Европа и Европейския съюз, като има за цел да идентифицира и подобри европейското измерение на работата по културното наследство, да насърчи повече хора да се ангажират с него и да засили чувството за принадлежност към общото европейско пространство.

Поканата е за истории, които общностите биха искали да споделят и потенциално да развият в проект, който допълнително да допринесе за развитието им. Тя е отворена за общности от Европейските дни на наследството от участващи държави, обекти на Знака за европейско наследство и носители на наградата на ЕС за културно наследство/Европа Ностра (които са били домакини на ЕДН през последните четири години (2019 – 2022 г.). Очаква се също кандидатите да организират ЕДН през 2023 г.

Важно е историите да написани на английски или на френски език. Подробна информация относно конкурсната процедура за отпускане на безвъзмездни средства, включително критерии за допустимост, критерии за предварителен подбор и критерии за окончателен подбор, можете да намерите тук.

Ако търсите вдъхновение, можете да разгледате някои от миналогодишните красиви истории за европейското наследство от всеки ъгъл на континента тук. От 2018 г. са събрани общо 350 такива разкази.

Сред тях ще откриете невероятната история за женската вокална група „Джуде“ от малкия град Колашин (Черна гора), успяла да спаси древно музикално наследство. Ще научите повече и за имението Sližiai (прибл. 18 в.), разположено в средата на Литва, което е едно от малкото, оцелели от началото на 20 век и което местната общност планира да „съживи“. Особено вдъхновяваща е и историята за последните оцелели вагони на холандски Trans Europ Express – влака, икона на лукса и европейската връзка от 50-те години на миналия век, който през последните десет години е оставен да ръждясва на гарата в Амстердам, но през 2021 г. е „спасен“ от Холандския музей на транспорта. Към момента доброволци от музея продължават да работят, за да върнат част от някогашния блясък на влака. Може да прочетете повече от тази история тук.

Краен срок за кандидатстване: 28 февруари.