SOFIA SWING DANCE FESTIVAL 2023

Публикувано на 8/3/2023
от Роберта Колева

.

За девета поредна година Sofia Swing Dance Festival 2023 ще събере в столицата суинг таньори, преподаватели, джаз музиканци, лектори, културни мениджъри и ентусиасти от цял свят. Тазгодишното издание на мащабния танцов фестивал ще се проведе в рамките на четири дни в периода между 1 и 4 юни, a тематичният фокус ще обхване линди хопа и автентичния джаз.

„Отново сме тук с цялата енергия и лудост за деветото незабравимо издание на SSDF! Нашият екип е запален по тези афроамерикански форми на изкуството и се е ангажирал да създаде събитие, което отдава уважение към техния произход и културни ценности.“Lindy Hop Bulgaria, организатори на българското издание на фестивала и най-голямото училище за суинг танци и култура у нас.

По традиция в програмата на международния фестивал се предвиждат уъркшопи за начинаещи и напреднали, а участниците ще могат да демонстрират наученото по време на съзтезания в рамките на вечерните фестивални партита, отворени и за по-широката публика. Сред треньорите са поканени световноизвестни таньори като Лора Глас, Ариадна Белтран и Саймън Брессанели, Алис Мей и Реми Куаку Куаме, Памела Гайзутите и Тадас Василиаускас, Елзе Вишневскит и Петер Керц, Мария Ферер и Орелиен Дарбеле. Отново танцовите битки ще са с разнообразен характер – публиката ще се наслади както на формати като Mix & Match и Swing Out Drop Out, така и на самостоятелни състезания. А към групата The Oldie Goldies, които озвучиха с автентичните си джаз мелодии миналогодишното издание, се присъединява още белгийската банда Reverent Juke и опитни диджеи.

Sofia Swing Dance Festival 2023 е част от продължаващото второ издание на проекта Swinging Europe Network, съфинансиран по програма „Творческа Европа“. Водещата организация Lindy Hop Bulgaria, заедно с още 12 партньори, представители на суинг сектора в Европа, имат амбициозната задача да продължат и надградят постигнатите резултати от предходните две години. Проектът има за цел да изгради паневропейска мрежа от организации, работещи в сферата на суинг танците, музиката и културата и по този начин да подпомогне развитието на сектора в Европа. В рамките на три годишния период на изпълнението му са предвидени редица инициативи и дейности, включително организирането на 33 международни фестивала, три суинг шампионата, картографиране на европейския суинг сектор, организиране на международни творчески резиденции за суинг преподаватели, танцьори и музиканти, съвместни представления, международни танцови състезания, и други.  

Регистрациите за танцовия празник вече са отворени. Билети може да откриете тук, а докато чакате любимия си суинг фестивал, може да се потопите в емоциите и изживяванията от Sofia Swing Dance Festival 2022.